Η διαφορά μεταξύ εγγενών κινήτρων και εξωγενών κινήτρων

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το τι παρακινεί τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, είστε παρακινημένοι από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, καθώς υπάρχει πάντα ένας συνδυασμός λόγων για τους οποίους κάνετε, επιτύχετε, συμπεριφέρεστε, μαθαίνετε και αντιδράτε. Η προσωπικότητα και η αυτο-ιδέα συχνά καθορίζουν εάν θα είστε ή όχι ενδογενώς ή εξωγενώς κίνητρα. Εάν κατανοείτε τη διάκριση μεταξύ εγγενών και εξωγενών κινητήριων παραγόντων, έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να παρακινήσετε τον εαυτό σας ή άλλους. Κάθε συμπεριφορά έχει υποκείμενη αιτία και η κατανόηση της αιτίας της συμπεριφοράς και των παραγόντων παρακίνησης είναι το κλειδί για την αλλαγή ή τη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Εσωτερικά κίνητρα

Εγγενής σημαίνει εσωτερική ή εσωτερική πλευρά του εαυτού σας. Όταν είστε εσωτερικά κίνητρα, απολαμβάνετε μια δραστηριότητα, μια πορεία ή μια ανάπτυξη δεξιοτήτων αποκλειστικά για την ικανοποίηση της μάθησης και της διασκέδασης και είστε αποφασισμένοι να αγωνιστείτε εσωτερικά για να είστε ικανός. Δεν υπάρχει εξωτερική προτροπή όταν το εγγενές κίνητρο είναι το κλειδί στη συμπεριφορά ή το αποτέλεσμα.

Παραδείγματα εγγενών κινήτρων

Όταν είστε κίνητρος εγγενώς, έχετε τη διασκέδαση και αναζητήστε την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ικανότητα, την προσωπική ολοκλήρωση και τον ενθουσιασμό. Αν γράφετε άρθρα για την περιέργεια και τη διασκέδαση της εκμάθησης και της ανταλλαγής πληροφοριών ή να τρέχετε επειδή ανακουφίζει από το άγχος και σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα ή να σας ενθουσιάζει για να βελτιώσετε τον προσωπικό σας χρόνο, Επίσης, όταν μαθαίνετε ένα καινούργιο παιχνίδι και προσπαθείτε να το παίξετε συχνά επειδή σας διεγείρει να σκέφτεστε διαφορετικά και να εργάζεστε εσωτερικά για να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας, είστε ενθαρρυνμένοι από εγγενή μέτρα.

Εξωγενές κίνητρο

Εξωτερική σημαίνει εξωτερική ή έξω από τον εαυτό σας. Αυτός ο τύπος κινήτρων είναι παντού και χρησιμοποιείται συχνά στην κοινωνία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Όταν είστε κίνητρο να συμπεριφέρετε, να επιτύχετε, να μάθετε ή να κάνετε κάτι που βασίζεται σε ένα εξαιρετικά θεμιτό αποτέλεσμα, και όχι για τη διασκέδαση, την ανάπτυξη ή τη μάθηση που παρέχεται μέσα σε μια εμπειρία, είστε εξωγενείς κίνητρα.

Παραδείγματα εξωγενών κινήτρων

Τα τρόπαια, τα μετάλλια, τα χρήματα, οι εκπτώσεις, οι βαθμοί, η είσοδος στα προγράμματα ή τα σχολεία, τα υψηλότερα ποσοστά προμήθειας, τα νέα ρούχα και η απώλεια βάρους είναι όλα παραδείγματα εξωγενών παρακινητών. Στην παιδική ηλικία χρησιμοποιείται δωροδοκία · τα σχολεία χρησιμοποιούν βαθμούς, τρόπαια και ακαδημαϊκή αναγνώριση βασισμένα στην καλή συμπεριφορά · οι μπακάλες χρησιμοποιούν κάρτες έκπτωσης και κουπόνια για να σας εξοικονομήσουν χρήματα ενώ ψωνίζετε στο κατάστημά τους · οι εταιρείες χρησιμοποιούν μπόνους και κλίμακες προμηθειών για να ενθαρρύνουν τους αριθμούς ανάπτυξης και πωλήσεων.

Σκέψεις

Το κύριο επιχείρημα και η διαφορά μεταξύ εγγενών και εξωγενών κινήτρων υποστηρίζει ότι το ενδογενές κίνητρο προέρχεται από μια αυτο-ιδέα, τις βασικές πεποιθήσεις, την εσωτερική ανάγκη και την ανάπτυξη σε αντίθεση με τα εξωγενή κίνητρα που μπορούν να υπονομεύσουν αυτά τα κίνητρα. Σύμφωνα με τον Δρ. James Gavin, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Concordia, τα κίνητρα πρέπει να είναι προσθετικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι λόγοι που βρίσκεστε για να παρακινήσετε τον εαυτό σας να συμπεριφερθείτε σε συμπεριφορά, είναι πιθανότερο να συνεχίσετε και να επιμείνετε σε αυτές τις συμπεριφορές. Τα εξωτερικά κίνητρα δεν είναι συνήθως πρόσθετα.