Διατροφικές απαιτήσεις για τους ηλικιωμένους

Οι διατροφικές απαιτήσεις για ηλικιωμένους ενήλικες διαφέρουν από άτομα σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2006 στο «Ιαπωνικό περιοδικό της γηριατρικής», ο ορισμός των ηλικιωμένων πρέπει να είναι άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποσιτιστούν. Το υποσιτισμό συμβαίνει συνήθως επειδή οι ηλικιωμένοι δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν ορισμένα τρόφιμα, πάσχουν από ασθένεια ή ακολουθούν μια κακή διατροφή. Με την ηλικία των ανθρώπων, η ανάγκη τους για ορισμένες θρεπτικές ουσίες αυξάνεται, ενώ η ανάγκη τους για άλλα θρεπτικά συστατικά μειώνεται.

Η αυξημένη ηλικία οδηγεί συνήθως σε χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας, σε περισσότερες αποθήκες λίπους και σε λιγότερη μυϊκή μάζα. Με όλους αυτούς τους παράγοντες συνδυασμένους, οι ηλικιωμένοι πρέπει να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από ό, τι πριν. Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση προτείνει ότι τα ηλικιωμένα θηλυκά που είναι ανενεργά χρειάζονται 1.600 θερμίδες την ημέρα, ενώ κάπως ενεργά ηλικιωμένα θηλυκά πρέπει να καταναλώνουν 1.800 θερμίδες την ημέρα. Λένε επίσης ότι τα ηλικιωμένα αρσενικά που είναι ανενεργά χρειάζονται 2.000 θερμίδες την ημέρα και κάπως ενεργά ηλικιωμένα αρσενικά χρειάζονται 2.200 θερμίδες την ημέρα.

Οι ηλικιωμένοι συμβουλεύονται να πάρουν 45 έως 65 τοις εκατό των θερμίδων, ή περίπου 130 γραμμάρια, από τους υδατάνθρακες. Οι περισσότεροι υδατάνθρακες πρέπει να είναι περίπλοκοι υδατάνθρακες όπως γλυκοπατάτες και άλλα αμυλώδη λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες δεν οδηγούν σε γρήγορη ανταπόκριση στην ινσουλίνη όπως ζαχαρούχα τρόφιμα όπως σόδα, κέικ και καραμέλα. Η ανοχή στη γλυκόζη μειώνεται στους ηλικιωμένους και οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες θα ρυθμίζουν τη γλυκόζη. Τα ινίδια είναι σημαντικά για τους ηλικιωμένους να ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου. Τα ηλικιωμένα αρσενικά πρέπει να καταναλώνουν 30 γραμμάρια και τα ηλικιωμένα θηλυκά θα πρέπει να καταναλώνουν 21 γραμμάρια ινών την ημέρα. Επιλέξτε φασόλια, λαχανικά, σπόρους, φρούτα και ξηρούς καρπούς για καλές πηγές ινών.

Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες θα παραμείνουν περίπου οι ίδιοι με τους νεώτερους ενήλικες ή ενδέχεται να μειωθούν. Η λειτουργία των νεφρών μειώνεται στους ηλικιωμένους, οπότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν διαιτολόγο για πιο συγκεκριμένες ανάγκες σε πρωτεΐνες. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες συνιστάται να καταναλώνουν 10 έως 35 τοις εκατό των θερμίδων τους, ή περίπου 46 έως 56 γραμμάρια, από πρωτεΐνες και 20 έως 35 τοις εκατό των θερμίδων τους από τα λίπη. Τα καλά λίπη, όπως τα ψάρια, το ελαιόλαδο, το έλαιο canola και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, πρέπει να τρώγονται περισσότερο από τα γρήγορα τρόφιμα και το πλήρες γάλα.

Επαρκές ασβέστιο και βιταμίνη D είναι βέλτιστο για την υγεία των οστών. Οι ενήλικες άνω των 75 ετών πρέπει να καταναλώνουν 20 μικρογραμμάρια βιταμίνης D και 1200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου ημερησίως. Αυξήστε το ασβέστιο και τη βιταμίνη D τρώγοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, γιαούρτι και χυμό φρούτων. Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι δεν καταναλώνουν αρκετή βιταμίνη Β12 στη διατροφή τους. Οι ενήλικες ηλικίας 75 ετών και άνω θα πρέπει να παίρνουν 2,4 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12 κάθε μέρα με εμπλουτισμένα δημητριακά ή συμπληρώματα.

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να πάρουν 4.700 χιλιοστόγραμμα καλίου την ημέρα, ενώ περιορίζουν την κατανάλωση νατρίου στα 1.500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Αυξήστε την πρόσληψη καλίου με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η σωστή ισορροπία νατρίου και καλίου μειώνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, πέτρες στα νεφρά και απώλεια οστικής μάζας.

Θερμιδικές ανάγκες

Υδατάνθρακες

Πρωτεΐνη και λίπος

Βιταμίνες

Μεταλλικά στοιχεία