Από του στόματος έναντι της ενδοφλέβιας αντικατάστασης υγρού και ηλεκτρολυτών

Απαιτούνται νερό και ηλεκτρολύτες για να λειτουργήσει σωστά το σώμα. Αυτές οι ουσίες συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας του αίματος και άλλων υγρών που υπάρχουν στους ιστούς και τα κύτταρα. Εάν τα επίπεδα του υγρού ή του ηλεκτρολύτη πέσουν πολύ χαμηλά, θα πρέπει να τα συμπληρώσετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με από του στόματος διαλύματα ή ενδοφλέβιες λύσεις.

Συνήθως, η αντικατάσταση υγρών είναι απαραίτητη αν γίνει αφυδάτωση. Αφυδάτωση μπορεί να συμβεί εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ξαφνική απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών στο σώμα σας, όπως με σοβαρή διάρροια ή έμετο. Άλλοι λόγοι για τους οποίους ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες σας περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό ή υπερβολική εφίδρωση.

Λόγω της ευκολίας και της σχετικής ασφάλειας, η θεραπεία στοματικής επανυδάτωσης προτιμάται στις περισσότερες περιπτώσεις ήπιας ή μέτριας αφυδάτωσης. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο Merck, η ήπια αφυδάτωση μπορεί να διορθωθεί με την κατανάλωση περίπου 23 mL υγρού για κάθε κιλό σωματικού βάρους για τέσσερις ώρες. Για τη θεραπεία της μέτριας αφυδάτωσης, η αντικατάσταση του υγρού αυξάνεται στα 46 mL υγρού για κάθε λίβρα σωματικού βάρους. Αφού έχουν περάσει τέσσερις ώρες, ο ασθενής μπορεί να επανεκτιμηθεί και μπορεί να χορηγηθούν επιπλέον υγρά εάν είναι απαραίτητο. Η στοματική επανενυδάτωση δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και είναι επαρκής για τις περισσότερες περιπτώσεις απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών.

Η ενδοφλέβια αντικατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών χρησιμοποιείται γενικά μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης. Αυτή η οδός χορήγησης απαιτεί αποστειρωμένο εξειδικευμένο εξοπλισμό και πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε ιατρικό περιβάλλον ή από εκπαιδευμένο επαγγελματία. Το κύριο πλεονέκτημα της ενδοφλέβιας αντικατάστασης υγρών είναι ότι λειτουργεί γρήγορα, με τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες να παρακάμπτουν την πεπτική οδό και να πηγαίνουν κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος. Η ενδοφλέβια αντικατάσταση υγρών μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς των οποίων ο έμετος καθιστά δύσκολο το πόσιμο υγρό.

Τα διαλύματα στοματικής επανυδάτωσης πρέπει να περιέχουν 2% γλυκόζη και 50 έως 90 mEq / L νατρίου, συνιστά το εγχειρίδιο Merck. Γενικά, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα διάλυμα από του στόματος επανυδάτωση, το οποίο είναι διαθέσιμο στις Η.Π.Α. χωρίς ιατρική συνταγή. Συνήθως θα έρχεται ως σκόνη που θα αναμειγνύεται με νερό της βρύσης, αν και υπάρχουν επίσης προ-διαλυμένες λύσεις διαθέσιμες. Αν κάνετε τη δική σας λύση χρησιμοποιώντας τη ζάχαρη και το επιτραπέζιο αλάτι, ελέγξτε προσεκτικά τις μετρήσεις σας. Τα σφάλματα κατά την προετοιμασία μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα υπερνατριαιμία, το εγχειρίδιο Merck προειδοποιεί. Τα διαλύματα που πρέπει να χρησιμοποιούνται ενδοφλέβια πρέπει να αγοράζονται ήδη αναμεμειγμένα, διότι η σωστή αναλογία γλυκόζης και ηλεκτρολυτών είναι κρίσιμη όταν ένα υγρό πηγαίνει απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Ενδείξεις

Από του στόματος επανυδάτωση

Ενδοφλέβια επανυδάτωση

Λύσεις