Πολυβιταμίνες έναντι μεμονωμένων βιταμινών

Τα συμπληρώματα βιταμινών που παίρνετε τακτικά μπορούν να υποστηρίξουν ή να βλάψουν την υγεία σας. Τα συμπληρώματα διατροφής που παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα έρχονται σε πολλές μορφές, από τα υγρά μέχρι τα δισκία και από τις δόσεις πολλαπλών θρεπτικών συστατικών. Ορισμένες είναι πιο κατάλληλες για ορισμένες συνθήκες υγείας. Άλλα είναι προσαρμοσμένα στις γενικές διατροφικές ανάγκες και τις ατομικές διατροφικές συνήθειες. Πριν επιλέξετε ανάμεσα σε μεμονωμένες βιταμίνες και πολυβιταμίνες, λάβετε υπόψη σας πολλές από τις μεταβλητές της υγείας και του τρόπου ζωής σας.

Μέθοδοι δοσολογίας

Η υγιεινή συμπλήρωση αρχίζει με κανονική δοσολογία. Επιλέξτε ένα προϊόν βιταμινών που θα είναι βολικό ή εύκολο να θυμάστε να παίρνετε. Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από τον κατασκευαστή, η σύνδεση της δόσης με μια φορά ή δύο φορές την ημέρα με τα γεύματα θα σας βοηθήσει να απορροφήσετε τα θρεπτικά συστατικά καλά και να αποφύγετε τα προβλήματα στο στομάχι και την ακούσια υποδόση και υπερβολική δόση. Εκτός από τις υγρές σταγόνες βιταμινών, τις σκόνες και τις διάφορες μορφές δισκίων, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περαιτέρω μεθόδους δοσολογίας. Ο ενισχυμένος χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά, για παράδειγμα, είναι βολικές πηγές απλών και πολλαπλών συμπληρωματικών βιταμινών.

Συνάντηση καθημερινών διατροφικών αναγκών

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας του Γραφείου Συμπληρώματα Διατροφής, περίπου το ένα τρίτο όλων των Αμερικανών λαμβάνουν καθημερινά ένα πολυβιταμινούχο ή πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα. Οι πολυβιταμίνες σας βοηθούν να επιτύχετε τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις των απαραίτητων βιταμινών με συνέπεια σε ένα ή δύο βολικά δισκία. Με συμβουλές γιατρού, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης πολυβιταμινών εάν είστε βόγκαν, χορτοφάγος, έγκυος ή θηλάζετε. Η συμπλήρωση πολλαπλών βιταμινών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα των οποίων η δίαιτα δεν είναι αρκετά διαφοροποιημένη ή που έχουν ιατρικές παθήσεις που δυσκολεύουν να τρώνε αρκετά ή να απορροφούν πλήρως τα θρεπτικά συστατικά. Η αποτελεσματικότητα των πολυβιταμινών στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού δεν έχει τεκμηριωθεί.

Διατροφικές ανισορροπίες

Τα μεμονωμένα συμπληρώματα βιταμινών ή ανόργανων συστατικών είναι καλύτερα προσαρμοσμένα σε ειδικές ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών ή σε υποστήριξη ή πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Η χρήση τους ενθαρρύνεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D προστατεύουν την υγεία των οστών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε άλλες ομάδες κινδύνου οστεοπόρωσης. Οι γυναίκες που είναι ή μπορεί να μείνουν έγκυες μπορούν να αποτρέψουν την αναιμία με συμπλήρωμα σιδήρου και γενετικές ανωμαλίες με φολικό οξύ ή βιταμίνη Β-9. Οι ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών μπορούν να επωφεληθούν από την ανώτερη απορρόφηση της βιταμίνης Β-12 με ένα κρυσταλλικό συμπλήρωμα. Συζητήστε όλα τα συμπληρώματα βιταμινών που θέλετε να πάρετε μαζί με το γιατρό σας.

Ασφάλεια

Όλοι οι τύποι βιταμινών μπορεί να φέρουν ήπια έως επικίνδυνες παρενέργειες αν χρησιμοποιούνται λανθασμένα. Σκοπός της λήψης υπερβολικής ποσότητας απλής βιταμίνης ή συνδυασμού πηγών από πολυβιταμίνες, μεμονωμένες βιταμίνες, εμπλουτισμένα τρόφιμα και τη συνήθη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει τοξικές υπερβολικές δόσεις. Ο κίνδυνος σας είναι μεγαλύτερος όσον αφορά τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε, οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν στο σώμα και να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, των νεφρών και των εγκεφαλικών βλαβών. Οι συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με τις πολυβιταμίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.