Τα συμπληρώματα διατροφής που προκαλούν αύξηση του ουρικού οξέος

Το ουρικό οξύ είναι μια ένωση που παράγεται από το σώμα σας και περιέχει άνθρακα, άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο. Κατασκευάζει άλατα που ονομάζονται ουρικά. Το ουρικό οξύ δημιουργείται όταν το σώμα σας διασπά τα νουκλεοτίδια πουρίνης, μια κρυσταλλική ουσία που θεωρείται δομικό στοιχείο του DNA. Υψηλές ποσότητες ουρικού οξέος στη ροή του αίματός σας μπορούν να οδηγήσουν σε έναν τύπο αρθρίτιδας που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα και μπορεί να προκαλέσει νεφρική βλάβη και πέτρες στα νεφρά. Ορισμένα είδη συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή ουρικού οξέος στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωμάτων με ζάχαρη, κρεατίνη και σίδηρο, καθώς και συμπληρώματα που προάγουν την απώλεια βάρους.

Τα συμπληρώματα διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, ειδικά τα συμπληρώματα που περιέχουν φρουκτόζη, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος. Οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων περιλαμβάνουν σάκχαρα σε ορισμένα από τα προϊόντα τους για την τόνωση της παραγωγής ενέργειας. Η φρουκτόζη σε συμπληρώματα διατροφής αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα μέσα σε λίγα λεπτά από την κατάποση, χρησιμοποιώντας το φωσφορικό υψηλής ενέργειας, 5′-τριφωσφορική αδενοσίνη ή ΑΤΡ, στο ήπαρ για τον δικό του μεταβολισμό. Αυτή η διαδικασία μετατρέπει το ΑΤΡ σε μονοφωσφορική αδενοσίνη ή ΑΜΡ, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ουρικό οξύ.

Τα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να αυξηθούν λόγω της μείωσης της νεφρικής λειτουργίας). Η συμπλήρωση κρεατίνης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών, ιδιαίτερα εάν ήδη πάσχετε από υποκείμενη νεφρική διαταραχή. Η κρεατίνη τραβάει νερό στους σκελετικούς μύες σας, αφήνοντας λιγότερο νερό διαθέσιμο για άλλες σωματικές διαδικασίες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, γεγονός που προκαλεί επιπλέον άγχος στα νεφρά σας, λόγω της αυξημένης διήθησης των μολυσματικών ουσιών. Το ουρικό οξύ είναι επίσης ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού της κρεατίνης στο σώμα σας, το οποίο αυξάνει άμεσα τα επίπεδα ουρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Τα συμπληρώματα σιδήρου ή τα συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο ως ιχνοστοιχείο προκαλούν αύξηση της παραγωγής ουρικού οξέος. Ο σίδηρος ενεργοποιεί μια ένωση που ονομάζεται οξειδάση ξανθίνης, ένα ένζυμο που παράγεται στο ήπαρ σας και διασπά τις ενώσεις σε ουρικό οξύ. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την υγεία και τη διατήρηση του σχηματισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών σας και η παρουσία σιδήρου στο σώμα σας συνδέεται πάντα με την παραγωγή ουρικού οξέος. Η περίσσεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για πέτρες στα νεφρά λόγω υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος.

Πολλά συμπληρώματα απώλειας βάρους περιέχουν ενώσεις που αυξάνουν την παραγωγή ουρικού οξέος στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διουρητικό και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης που αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος και το στρες των νεφρών. Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή ουρικού οξέος. Η κινητοποίηση και η διάσπαση των ελεύθερων λιπαρών οξέων που αποθηκεύονται στα λιπώδη σας κύτταρα συμβαίνουν κυρίως στο συκώτι σας. Η κατανομή του λίπους από το ήπαρ σας παράγει διάφορα υποπροϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του ουρικού οξέος.

Συμπληρώματα που περιέχουν ζάχαρη

Συμπληρώματα κρεατίνης

Συμπληρώματα σιδήρου

Συμπληρώματα απώλειας βάρους