Τα αποτελέσματα πάρα πολύ vicodin στο ήπαρ

Το Vicodin είναι ένα παυσίπονο συνταγών που περιέχει υδροκωδόνη και ακεταμινοφαίνη. Εκτός από τις συνήθειες που το σχηματίζουν, το Vicodin μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ηπατική βλάβη όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το Vicodin επηρεάζει το συκώτι σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε το φάρμακο με μεγαλύτερη ασφάλεια. Για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές, ρωτήστε το γιατρό σας πριν πάρετε το Vicodin και ποτέ μην υπερβείτε τη συνιστώμενη δόση.

Χρήσεις

Το Vicodin χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία μέτριου έως σοβαρού πόνου. Η υδροκωδόνη, το κύριο δραστικό συστατικό του Vicodin, χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του βήχα, της διάρροιας και του πυρετού. Το Vicodin δρα ενεργώντας στο κεντρικό νευρικό σύστημα για να μειώσει την αντίληψή σας για τον πόνο. Η μη αναμεμειγμένη αναλγητική ακεταμινοφαίνη προστίθεται στο Vicodin για να ενισχύσει τα αποτελέσματα της παχυσαρκίας. Το Vicodin μερικές φορές συνταγογραφείται για τη θεραπεία του πόνου που προκαλείται από οξεία βλάβη, χειρουργικές επεμβάσεις ή χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Ηπατική βλάβη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακεταμινοφαίνη μπορεί να είναι τοξική για το ήπαρ, προκαλώντας ήπια έως σοβαρή βλάβη. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η υπέρβαση της συνιστώμενης δόσης ακεταμινοφαίνης μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία, ηπατική ανεπάρκεια ή θάνατο. Ο συνδυασμός του Vicodin και άλλων φαρμάκων που περιέχουν ακεταμινοφαίνη με αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για ηπατική βλάβη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και κανονικές ημερήσιες δόσεις 4.000 mg ή λιγότερο μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Συμπτώματα

Παρά τη σοβαρή φύση της, η βλάβη στο ήπαρ δεν είναι πάντα εμφανής αμέσως και μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένη για άλλες καταστάσεις, όπως η γρίπη. Η βλάβη του ήπατος μπορεί να προχωρήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών. Τα πιθανά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών, άνω δεξιό κοιλιακό άλγος και γενική δυσφορία. Σε μεγάλες δόσεις, η υδροκοδόνη στο Vicodin μπορεί επίσης να προκαλέσει θάνατο με καταστολή της αναπνοής, επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και διακοπή της καρδιάς.

Πρόληψη / Λύση

Για να μειώσετε τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης, χρησιμοποιήστε το Vicodin σύμφωνα με τις οδηγίες και μόνο με ιατρική συνταγή. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε ιστορικό ηπατικής νόσου ή κατάχρησης ουσιών πριν πάρετε το Vicodin. Παρακολουθήστε την πρόσληψη ακεταμινοφαίνης από άλλες πηγές και αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα σε περίπτωση ύπαρξης υπερβολικής δόσης. Σύμφωνα με την τηλεόραση eMed, η υπερδοσολογία του Vicodin συνήθως αντιμετωπίζεται με άντληση του στομάχου ή χορήγηση ενεργού άνθρακα για να αποφευχθεί η απορρόφηση του φαρμάκου. Μην χρησιμοποιείτε το Vicodin εάν πίνετε περισσότερα από τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα και ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες χορήγησης.