Τα τριαντάφυλλα και τα οφέλη του τσάι ιβίσκου

Το σπόρο σπόρου ενός φυτού άγριας τριανταφυλλιάς, rosehip έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της δυσπεψίας, της αρθρίτιδας, του κρυολογήματος και της γρίπης. Ο ιβίσκος, ένας ερυθρά ανθισμένος θάμνος, χρησιμοποιείται συνήθως σε τσάι από βότανα λόγω της ευχάριστης γεύσης του. Ιατρικά, ο ιβίσκος έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του στομαχιού, του άγχους και των πυρετών. Το τσάι που καταναλώνεται από το τριαντάφυλλο και το ιβίσκο θεωρείται ότι παρέχει χιλιάδες οφέλη για την υγεία.

Καταπολέμηση των ελεύθερων ριζοσπαστών

Τα ξυλώδη είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, που ονομάζεται επίσης ασκορβικό οξύ. Μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, μια ζωτική πρωτεΐνη που το σώμα σας χρειάζεται να κάνει αιμοφόρα αγγεία, τένοντες, συνδέσμους και χόνδρο. Βοηθά να κρατάτε τα οστά και τα δόντια σας υγιή. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Πολύ ασταθείς ενώσεις, οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν το DNA και μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ αναφέρει ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην ανάπτυξη διαφόρων χρόνιων παθήσεων.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η προσθήκη ιβίσκου στο τσάι σας μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The Journal of Nutrition” τον Φεβρουάριο του 2010 διαπίστωσε ότι το τσάι ιβίσκου κατανάλωσε μειωμένη αρτηριακή πίεση σε άτομα με ήπια υπέρταση. Τα άτομα που έπιναν 3 φλιτζάνια τσάι ιβίσκου καθημερινά για έξι εβδομάδες επέτυχαν αξιοσημείωτη μείωση της αρτηριακής αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου σε ποσότητα που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη διατροφή ενός ατόμου μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών ασθενειών

Μια μετα-ανάλυση τριών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Αυστραλός Οικογενειακός Ιατρός” τον Ιούλιο του 2012 εξέτασε τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η σκόνη από τριαντάφυλλο μπορεί να είναι ένα λογικό υποκατάστατο των παραδοσιακών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών όπως η αρθρίτιδα. Στις ελεγχόμενες δοκιμές, βρέθηκε ότι τρεις μήνες συμπληρώματος με σκόνη τριαντάφυλλου μειώνουν σταθερά τα αποτελέσματα των πόνων στους συμμετέχοντες στη μελέτη με οστεοαρθρίτιδα. Σε αντίθεση με τα συμβατικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, το rosehip είναι ασφαλέστερο επειδή δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ελκών. Επιπλέον, το rosehip δεν αναστέλλει τη λειτουργία των αιμοπεταλίων και δεν επηρεάζει την ινωδόλυση – μια φυσική διαδικασία σώματος που εμποδίζει την ανάπτυξη των θρόμβων αίματος και την πρόκληση προβλημάτων.

Μπορεί να φρουρήσει ενάντια στον καρκίνο

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έκδοση του Ιουνίου 2005 “Τοξικολογία και Εφαρμοσμένη Φαρμακολογία” διερεύνησε την επίδραση των ανθοκυανινών – μιας ομάδας φυσικών χρωστικών που βρέθηκαν στο ιβίσκο – στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ανθοκυάνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, ιδιαίτερα σε κύτταρα ανθρώπινης λευχαιμίας. Με βάση τα ευρήματα αυτά, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανθοκυάνες μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράγοντες χημειοπροφύλαξης, ουσίες που βοηθούν στην καταστολή ή την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη έρευνα για τον προσδιορισμό των μηχανισμών και της εξειδίκευσης των ανθοκυανινών ιβίσκου.