Νιασίνη & adhd

Παραδοσιακά, η θεραπεία για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας επικεντρώθηκε κυρίως σε διεγερτικά φάρμακα και συμπεριφορική θεραπεία. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι γονείς των παιδιών με ADHD και οι ενήλικες πάσχουν από πιο φυσικές θεραπείες και συμπληρώματα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων. Η νιασίνη είναι μια προτεινόμενη συμπληρωματική θεραπεία · ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία για να υποστηριχθεί η χρήση της.

Νικοτινικό οξύ

Η νιασίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β-3, είναι μέρος της οικογένειας βιταμινών Β. Έχει πολλές λειτουργίες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη, το καύσιμο που δημιουργεί ενέργεια για το σώμα. Βοηθά επίσης στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, μεταβολίζει τις πρωτεΐνες και τα λίπη, ελαχιστοποιεί τη χοληστερόλη, παράγει ορμόνες και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Η νιασίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία ατόμων με υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, οστεοαρθρίτιδα και αρτηριοσκλήρωση · ωστόσο, οι παρενέργειες υψηλότερων δόσεων μπορούν να καταστήσουν τη χρήση της επικίνδυνη. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν έλκη στομάχου, ηπατική βλάβη, κεφαλαλγία και θολή όραση. Όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις, οι γιατροί συχνά συνιστούν δοκιμασία ηπατικής λειτουργίας για να εξακριβώνουν τα αποτελέσματά τους.

Πηγές της νιασίνης

Οι ανεπάρκειες της νιασίνης είναι ασυνήθιστες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν το απαραίτητο ποσό από τη διατροφή τους. Οι φυσικές πηγές νιασίνης περιλαμβάνουν τα ψάρια, τα τεύτλα, τον τόνο, τον σολομό, τα φιστίκια, το συκώτι του βοδιού και τους ηλιανθόσπορους. Οι κατασκευαστές ενισχύουν και άλλα τρόφιμα όπως τα δημητριακά και το ψωμί με νιασίνη. Ως συμπλήρωμα, η νιασίνη έρχεται σε τρεις μορφές: νιασίνη, νιασινοϊμίδη και εξανοσινική ινοσιτόλη. Τα δισκία και οι κάψουλες μπορεί να είναι τακτικές ή χρονικά αποδεσμευμένες, με τις τελευταίες να εμφανίζουν λιγότερες παρενέργειες. Η συνιστώμενη δόση για άνδρες ηλικίας άνω των 19 ετών είναι 16 mg, ενώ για τις γυναίκες είναι 14 mg.

ADHD

Η διαταραχή υπερκινητικότητας λόγω έλλειψης προσοχής είναι μια διαταραχή συμπεριφοράς που συνήθως διαγνωσθεί στην παιδική ηλικία. Υπάρχει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα στο ADHD, με έρευνες που δείχνουν ότι οι εγκέφαλοι αυτών των παιδιών δουλεύουν διαφορετικά από άλλους. Τα συμπτώματα της ADHD μπορεί να εμπίπτουν σε μία από τις δύο κατηγορίες: απρόσεκτη ή υπερκινητική / παρορμητική. Μερικά παιδιά επιδεικνύουν μόνο ένα είδος συμπτώματος, ενώ άλλα δείχνουν και τα δύο. Η απροσεξία συχνά εκδηλώνεται ως δυσκολία στην παρακολούθηση των οδηγιών, ακρόαση και παραμονή εστιασμένη. Άλλοι συνηθισμένοι παράγοντες είναι η διάσπαση από τα εξωτερικά ερεθίσματα, η απώλεια ή η απομάκρυνση των πραγμάτων και η αποδιοργάνωση. Τα συμπτώματα της υπερδραστηριότητας και της παρορμητικότητας περιλαμβάνουν τη δυσκολία να καθίσετε ακίνητη, να ντρέπετε, να κινείτε πάντα, να μιλάτε χωρίς διακοπή, να διακόπτετε τους άλλους και να δυσκολεύεστε να περιμένετε μια στροφή.

Νιασίνη για την ADHD

Σύμφωνα με τα Baptist Health Systems, κάποια βιβλία έχουν συστήσει τη χρήση νιασίνης για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ADHD, αλλά κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, καμία συγκεκριμένη έρευνα δεν υποστήριξε αυτόν τον ισχυρισμό. Σύμφωνα με την αναθεώρηση της εναλλακτικής ιατρικής, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της ADHD. Ενώ η νιασίνη είναι μια σημαντική βιταμίνη Β στη διατροφή και μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, υπάρχει ελάχιστη υποστήριξη για τη σύνδεση μεταξύ αυτής και συμπτωμάτων ADHD. Υπάρχει υποστήριξη για τη χρήση πολυβιταμινών, η οποία περιλαμβάνει τη νιασίνη ως σημαντικό συστατικό. Αλλά υπάρχει επίσης η πεποίθηση ότι οποιοδήποτε συμπλήρωμα εμπλουτισμού βιταμινών θα ωφελήσει τα παιδιά με ADHD. Μια νέα τροποποιημένη μορφή νιασίνης, γνωστή ως NADH, έχει δείξει βελτιώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου μαζί με γονικές αναφορές καλύτερης προσοχής, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει οφέλη για συμπτώματα ADHD. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ περιορισμένα ερευνητικά στοιχεία και, μέχρι στιγμής, δεν παρουσιάζει κανένα οριστικό όφελος από τη χρήση νιασίνης για την ADHD.