Δερματικά εξανθήματα από βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία παρέχουν οξυγόνο στα κύτταρα σε όλο το σώμα σας. Επίσης, η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στη διατήρηση του νευρικού συστήματος και συμμετέχει στον μεταβολισμό, η οποία είναι η κατανομή των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών για την παροχή ενέργειας για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την επισκευή του σώματός σας. Όταν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν δερματικά εξανθήματα από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Κατά ειρωνικό τρόπο, τα δερματικά εξανθήματα μπορούν επίσης να εμφανιστούν ως απάντηση στη θεραπεία συμπληρώματος για ανεπάρκεια Β12.

Γιατί τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν επαρκή Β12 από τα τρόφιμα που τρώνε, συμπεριλαμβανομένων των οστρακοειδών, των ψαριών, του βοδινού, του αρνιού, του τυριού και των αυγών. Οι ανεπάρκειες συνήθως συμβαίνουν όταν το άτομο στερείται πρωτεΐνης που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας που βοηθάει στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Πολλές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα απορρόφησης βιταμίνης Β12, όπως κακοήθης αναιμία, χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, κοιλιοκάκη, ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο και ασθένεια του Crohn. Οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 καθώς μεγαλώνουν. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να διαταράξουν την απορρόφηση της Β12. Οι χορτοφάγοι μπορούν συνήθως να πάρουν επαρκή B12 από τα γαλακτοκομικά που τρώνε. Οι βέγκαν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Συμπτώματα ανεπάρκειας Β12

Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι χρειάζεστε συμπληρωματική βιταμίνη Β12 μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, ανοιχτό δέρμα, πληγή στη γλώσσα, αιμορραγία ούλων, απώλεια βάρους, διάρροια, δυσκοιλιότητα, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών, προβλήματα ισορροπίας, κατάθλιψη, απώλεια νοητικών ικανοτήτων. Άνθρωποι, δερματικά εξανθήματα. Εάν υπάρχει υποψία ανεπάρκειας Β12, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια εξέταση αίματος για να αξιολογήσει τα επίπεδα της Β12 και πιθανώς άλλων βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος.

Θεραπεία ανεπάρκειας Β12

Συχνά, οι γιατροί θεραπεύουν την αναιμία με ενέσεις υδροξυ-Β12, μεθυλ Β-12 ή κυανό Β-12. Οι λήψεις συνήθως χορηγούνται καθημερινά για μία εβδομάδα, στη συνέχεια μία φορά την εβδομάδα για ένα μήνα, και στη συνέχεια ανά μήνα. Μπορείτε να μάθετε πώς να δώσετε στους εαυτούς σας πλάνα ή ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να μάθει πώς να δώσει τα πλάνα. Εάν η αναιμία δεν είναι πολύ σοβαρή, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν από του στόματος, υπογλώσσια — που είναι κάτω από τη γλώσσα — ή ρινικές μορφές συμπληρωμάτων Β12. Σε κάθε περίπτωση, συνήθως δεν μπορείτε να πάρετε πάρα πολύ B12. Το σώμα σας απορροφά αυτό που μπορεί να χρησιμοποιήσει, το αποθηκεύει στο συκώτι σας και εκκρίνει την περίσσεια.

Παρενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των συμπληρωμάτων Β12 είναι σπάνιες, σύμφωνα με το Southern Care Healthcare Group και γενικά συμβαίνουν με τις ενέσεις και όχι με τα συμπληρώματα από το στόμα. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, ζάλη, διάρροια, ναυτία, πονοκέφαλο, έμετο, ακμή και δερματικό εξάνθημα. Μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργικές ή υπερευαίσθητες αντιδράσεις στην ένεση. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, πρήξιμο στο πρόσωπο, γλώσσα των χειλέων ή άλλα μέρη του σώματος και εξάνθημα, κνίδωση ή φαγούρα. Μερικοί άνθρωποι έχουν άμεση ανταπόκριση σε μια ένεση, αλλά για άλλους μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες έως αρκετές εβδομάδες για ενέσεις για να εμφανιστούν οι αλλεργικές αντιδράσεις.

Εξάνθημα

Αν αναπτύξετε εξάνθημα, κνίδωση ή άλλη κατάσταση του δέρματος σε απόκριση των βολτ Β12, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε υπερευαισθησία και πιθανότατα να συνεχίσετε να έχετε ανεπιθύμητες αντιδράσεις όσο συνεχίζετε τις ενέσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να δοκιμάσετε υπογλώσσια, ρινικά ή στοματικά έντυπα συμπληρωμάτων Β12. Εάν σταματήσετε τις ενέσεις B12, μπορεί να χρειαστούν έως και 4 μήνες για να εκκαθαριστεί το εξάνθημά σας.

Εάν το δέρμα σας μετατραπεί σε κόκκινο συμπληρώματα βιταμίνης Β12, ενδέχεται να είστε επιρρεπείς σε φωτοευαισθησία, που είναι ασυνήθιστη ευαισθησία στο ηλιακό φως ή στις τεχνητές ακτίνες UV. Αποφύγετε να βγαίνετε στον ήλιο, να φοράτε αντηλιακό και να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό αν βγείτε έξω. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις παρενέργειες σας.

Προσοχή