Ωμέγα έναντι παστεριωμένου οφέλους για την υγεία του τυριού

Η πλειοψηφία των τυριών που καταναλώνονται και πωλούνται είναι παστεριωμένη, πράγμα που σημαίνει ότι το γάλα επεξεργάζεται για να σκοτώσει όλα τα βακτηρίδια – κάποια υγιή, μερικά όχι – πριν από την παραγωγή του τυριού. Τα ακατέργαστα τυριά γάλακτος παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα και, σύμφωνα με μερικά, είναι το πιο γευστικό τυρί που μπορείτε να βρείτε. Αλλά η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δηλώνει ότι τα μη παστεριωμένα μαλακά τυριά και το γάλα θεωρούνται μη ασφαλή για κατανάλωση. Τούτου λεχθέντος, μπορείτε να αγοράσετε νόμιμα ορισμένα τυριά νωπού γάλακτος, εφόσον έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον 60 ημέρες.

Το πιο συνηθισμένο είδος τυριού στις αγορές και τα παντοπωλεία, το παστεριωμένο τυρί μπορεί να γίνει βιομηχανικά καθώς και βιοτεχνικό. Το παστεριωμένο τυρί είναι φτιαγμένο από γάλα που έχει θερμανθεί στους 140 ή 150 βαθμούς Φαρενάιτ για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν μειωθεί η θερμοκρασία αλλά όχι λιγότερο από 55 μοίρες. Τόσο οι σκληρές όσο και οι μαλακές ποικιλίες θεωρούνται ασφαλείς για κανονική κατανάλωση, σύμφωνα με το FDA.

Τα ακατέργαστα τυριά γάλακτος, λόγω της μη παστεριωμένης περιεκτικότητας σε γάλα – είτε από κατσίκες, αγελάδες είτε από πρόβατα – έχουν μεγαλύτερη γεύση και πολυπλοκότητα από τους παστεριωμένους ομολόγους τους. Ενώ είναι ακόμα καινούργιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τυριά νωπού γάλακτος αποτελούν μέρος παραδοσιακής διατροφής σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης και παρασκευάζονται σε μικρές κλίμακες στις Ηνωμένες Πολιτείες από βιοτεχνούς τυροκομικών. Ένας μεγάλος αριθμός τυριών νωπού γάλακτος εισάγονται.

Η παστερίωση καταστρέφει όλα τα βακτηρίδια που βρέθηκαν στο γάλα, κάνοντας ένα τυρί χωρίς παθογόνα. Οι μη παθογόνοι οργανισμοί εξακολουθούν να υπάρχουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση του τυριού, εάν δεν αποθηκευτεί σωστά σε ψυγείο. Η Listeria, η σαλμονέλα και η E. coli είναι όλα τα πιθανά παθογόνα που είναι πιθανότερο να βρεθούν σε τυριά νωπού γάλακτος παρά σε παστεριωμένα τυριά. Τα ακατέργαστα τυριά γάλακτος παρασκευάζονται από παραγωγούς μικρής κλίμακας, οι οποίοι συχνά θέτουν τα προϊόντα τους υπό αυστηρούς ελέγχους για να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει μόλυνση από επιβλαβή βακτήρια, όπως τα E. coli, ζύμες ή κολοβακτηρίδια. Ωστόσο, σύμφωνα με το τεύχος του 2009 για τα «Τροφικά Παθογόνα και Νόσους», υπάρχει ελάχιστη επιστημονική μελέτη για την υποστήριξη της ασφάλειας του νωπού γάλακτος γενικά. Η ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας των ανεξάρτητων παραγωγών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πιθανής μόλυνσης από το νωπό γάλα που έχει μολυνθεί.

Ενώ τα τυριά νωπού γάλακτος μπορεί να περιέχουν βακτήρια στο γάλα, οι υποστηρικτές των νωπών γαλακτοκομικών προϊόντων υποστηρίζουν ότι το παστεριωμένο τυρί διατρέχει επίσης κίνδυνο κινδύνου από παθογόνους παράγοντες. Ο κακός χειρισμός και αποθήκευση παστεριωμένου γάλακτος και τυριού μπορεί να οδηγήσει σε έκθεση σε επιβλαβείς παθογόνους παράγοντες, καθώς και σε πιθανή διασταυρούμενη μόλυνση. Για τις έγκυες γυναίκες, τα άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα παιδιά, ο FDA δεν συνιστά καμία κατανάλωση τυριού νωπού γάλακτος. Οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν ιδιαίτερα όταν μολύνονται με Listeria, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει αποβολές, καθώς και θάνατο ή ασθένεια για τα νεογνά.

Παστεριωμένα τυριά

Τυριά πρώτου γάλακτος

Κίνδυνοι της βακτηριακής μόλυνσης

Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη