Ο αριστερός αχίλλειος τένοντός μου πονάει αμέσως μετά εγώ ξυπνήσω

Υπάρχουν δύο συνηθισμένοι λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν γιατί ο αριστερός σας Achilles tendon βλάπτει το πρώτο πράγμα το πρωί – τραυματισμό ή τοποθέτηση. Αν συμμετέχετε σε αθλήματα ή είστε πολύ σωματικά δραστήριοι, μπορεί να έχετε μια τερηνοπαθητική κατάχρηση – μια κατάσταση που προκαλεί μικροσχισμάτωση των ινών στον τένοντα. Ενώ κοιμάστε, ο αστράγαλος σας χαλαρώνει, τοποθετώντας τους μύες των μοσχαριών σε μικρότερη θέση. Στέκεται επάνω σε ένα τέντωμα σε αυτούς τους μυς, που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον τένοντα του Αχιλλέα σας.

Ανατομία

Ο Αχίλλειος τένοντός σας είναι μια ταινία του συνδετικού ιστού που ενώνει το φτέρνα σας με τους δύο μεγάλους μυς του μοσχαριού σας που χρησιμοποιούνται για το περπάτημα και το τρέξιμο. Αυτοί οι μύες των μοσχαριών, γνωστοί ως gastrocnemius και soleus, παράγουν τη δύναμη που χρειάζεται το πόδι σου για να σπρώξει και να κάνει ένα βήμα ή να ανέβει στα δάχτυλα των ποδιών σας, όπως όταν πηδάτε.

Αιτίες

Οποιαδήποτε δραστηριότητα που δίνει άγχος στον τένοντα του Αχιλλέα σας, όπως το τρέξιμο ή το άλμα, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Οι σφιχτοί μύες των μοσχαριών ή η ξαφνική αύξηση της ποσότητας ή της έντασης της άσκησης μπορεί να οδηγήσει στην τρικυμία της Αχιλλέας. Η άσκηση με ακατάλληλα παπούτσια ή τρέξιμο σε ανώμαλες επιφάνειες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτής της κατάστασης.

Συμπτώματα

Ο Αχίλλειος τένοντός σας μπορεί να αισθάνεται ιδιαίτερα σκληρός και οδυνηρός αμέσως μετά την ξυπνήσετε το πρωί ή μετά από οποιαδήποτε μακρά περίοδο αδράνειας. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο στη φτέρνα σας και μέχρι το τένοντα καθώς περπατάτε ή τρέχετε αργότερα την ημέρα. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηρό εάν ανεβαίνετε σκάλες ή σε κλίση. Μπορεί να αισθανθείτε οίδημα και ζεστασιά στην περιοχή λόγω φλεγμονής και ο τένοντα του Αχιλλέα σας μπορεί να είναι οδυνηρός στην αφή.

Θεραπεία

Ξεκουραστείτε το πόδι και τον αστράγαλο και αποφύγετε την περιττή κίνηση εάν έχετε πόνο στον τένοντα του Αχιλλέα. Κάντε ένα ραντεβού για να δείτε τον γιατρό σας για μια συγκεκριμένη διάγνωση εάν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από 1 εβδομάδα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περαιτέρω θεραπεία, όπως συσκευασίες πάγου, άσκηση ή φάρμακα, ανάλογα με την αιτία του πόνου. Σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.