Παρενέργειες της τρώει πάρα πολύ καρπούζι

Το καρπούζι, χωρίς λιπαρά και μια καλή πηγή βιταμινών Α, Β6 και C, περιέχει επίσης κάλιο και ευεργετικές φυσικές φυτικές χημικές ουσίες όπως λυκοπένιο και κιτρουλίνη. Αν και θεωρείται υγιής, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του καρπού μπορεί ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων του πεπτικού συστήματος και των καρδιαγγειακών και νευρικών διαταραχών. Τα συστατικά του καρπουζιού μπορεί επίσης να παράγουν θετικές παρενέργειες.

Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτοχημικού λυκοπενίου, πιθανώς περισσότερο από την πλούσια σε λυκοπένιο ντομάτα. Η Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι 1 1/2 φλιτζάνια καρπούζι περιέχει 9 έως 13 mg λυκοπενίου. Αυτή η κόκκινη χρωστική ουσία δίνει καρπούζι χρώμα και μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό αντιοξειδωτικό για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου και άλλων ασθενειών. Το καρπούζι περιέχει επίσης μέτριες ποσότητες καλίου, ένα μέταλλο που θεωρείται απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων του σώματος, των οργάνων και των ιστών. Οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται ημερήσια πρόσληψη 2.000 mg καλίου, σύμφωνα με το Drugs.com. Ένα άλλο φυτοχημικό στο καρπούζι που ονομάζεται κιτρουλίνη μετατρέπεται σε αργινίνη, ένα αμινοξύ που παράγει πρωτεΐνες, το οποίο υποτίθεται ότι ωφελεί την καρδιά και την κυκλοφορία.

Παρότι θεωρήθηκε πρωτίστως ασφαλές και ευεργετικό, 30 mg ή και περισσότερο λυκοπένιο σε καρπούζι μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς παρενέργειες. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο, όπως οι τομάτες και το καρπούζι, μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου αναφέρει ότι μία έρευνα παρακολούθησε τα αποτελέσματα ενός πλούσιου σε λυκοπένιο συμπλήρωμα σε έναν ασθενή. Ο ασθενής έλαβε ένα συμπλήρωμα τομάτας που περιείχε 15 mg λυκοπενίου δύο φορές την ημέρα και εμφάνιζε εντερικά προβλήματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια, δυσπεψία και φούσκωμα.

Η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων που περιέχουν κάλιο, όπως το καρπούζι, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με υπερκαλιαιμία ή υπερβολικό κάλιο στο αίμα τους. Η υπερκαλιαιμία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καρδιαγγειακές επιδράσεις, όπως ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί, αδύναμος ή απουσιάζοντας παλμός και καρδιακή ανακοπή, καθώς επίσης επηρεάζουν δυσμενώς τον έλεγχο των νεύρων και των μυών. Τα νεφρά απομακρύνουν το περίσσεια καλίου από το σώμα και η υπερκαλιαιμία συχνά προκύπτει από δυσλειτουργία των νεφρών, σύμφωνα με το MedlinePlus. Μια τυπική σφήνα καρπούζι, ή 3 φλιτζάνια, περιέχει περίπου 560 mg καλίου. Αυτό είναι πάρα πολύ για τα άτομα με σοβαρές νεφρικές διαταραχές, σύμφωνα με τον κορυφαίο πάροχο της DaVita. Μια μικρότερη ποσότητα 1 φλιτζανιού έχει επίπεδα καλίου μόνο 176 mg.

Η κατανάλωση μιας αφθονίας καρπουζιού μπορεί να προκαλέσει αποτελέσματα συγκρίσιμα με το σιλδεναφίλη στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με επιστήμονες του Texas A & M University. Η αργινίνη, που παράγεται από την κιτρουλίνη μετά την κατανάλωση καρπουζιού, αναφέρει ότι διεγείρει το νιτρικό οξείδιο το οποίο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία με τρόπο παρόμοιο με το σιλδεναφίλη. Πολλοί λόγοι για ανικανότητα υπάρχουν, αλλά το επιπλέον νιτρικό οξείδιο που λαμβάνεται από την κατανάλωση καρπούζι μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες που χρειάζονται αυξημένη ροή αίματος να πάρει μια στύση και να βελτιώσει ταυτόχρονα την υγεία της καρδιάς τους.

Συστατικά

Γαστρεντερικό

Υπερκαλιαιμία

Ανικανότητα