Το καλύτερο ποδόσφαιρο για ένα παιχνίδι με 11 πλευρές

Όταν παίζετε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου 11 φύλλων, η ομάδα σας έχει έναν τερματοφύλακα και 10 παίκτες για να διανείμει στον αγώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η τοποθέτηση των παικτών σε θέσεις κρατά την ομάδα σωστά και βοηθά τους παίκτες να εξαπλωθούν και να καλύψουν το μέρος τους στον αγώνα. Οι ομάδες χρησιμοποιούν αρκετούς σχηματισμούς, ανάλογα με το αν θέλουν να επικεντρωθούν σε επιθετική ή αμυντική δύναμη.

Τυπικός σχηματισμός

Ο πιο κοινός σχηματισμός ποδοσφαίρου που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι γνωστός ως ο 4-4-2. Αυτός ο σχηματισμός έχει τέσσερις υπερασπιστές, τέσσερις μεσαίους και δύο μπροστά. Είναι εύκολο για τους ηλικιωμένους νέους παίκτες να μάθουν, επειδή οι θέσεις είναι σαφώς καθορισμένες και απλές, και πολλές κολέγια και επαγγελματικές ομάδες το χρησιμοποιούν επίσης. Σε αυτή τη διαμόρφωση, οι τέσσερις υπερασπιστές μπορούν είτε να είναι σε ευθεία γραμμή είτε να μπορούν να ευθυγραμμιστούν με ένα πώμα στο μπροστινό κέντρο και έναν σάρωθρο στο πίσω κέντρο. Έχοντας ένα σκούπισμα είναι χρήσιμο όταν παίζετε με γρήγορες ομάδες.

Αμυντικός σχηματισμός

Όταν μια αντίπαλη ομάδα έχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό αδίκημα, οι ομάδες ποδοσφαίρου παίζουν συχνά ακόμη πιο αμυντικό σχηματισμό μετακινώντας ένα από τα προς τα εμπρός πίσω. Μπορούν είτε να παίξουν έναν σχηματισμό 4-5-1 είτε έναν σχηματισμό 3-6-1. Στο 4-5-1, αντί να έχει ένα δεύτερο μπροστά, οι ομάδες παίζουν έναν αμυντικό μεσαίωνα. Οι μεσαίοι στα πτερύγια και ένας ή περισσότεροι από τους κεντρικούς μεσαίους μπορούν να ενταχθούν στην πρόσοψη στην πρώτη γραμμή σε επιθετικές κινήσεις. Ο σχηματισμός 3-6-1 είναι δημοφιλής στις γερμανικές ομάδες και περιλαμβάνει τέσσερις κεντρικούς μεσαίους, δύο που παίζουν περισσότερο επιθετικά και δύο που παίζουν πιο αμυντικά.

Επιθετικός σχηματισμός

Οι ομάδες που έχουν ένα ισχυρό σύνολο υπερασπιστών ή που παίζουν εναντίον μιας ομάδας με ένα αδύναμο αδίκημα ενδεχομένως να θέλουν να δημιουργήσουν έναν πιο επιθετικό σχηματισμό. Συνήθως, μια ομάδα θα μεταστραφεί σε ένα σχηματισμό 4-3-3, μετακινώντας έναν από τους κεντρικούς μεσαίους μέχρι μια κεντρική θέση εμπρός. Αυτό διευκολύνει τη συγκέντρωση μιας μονάδας βαθμολόγησης, επειδή ένας ακόμη παίκτης μπορεί να δεχτεί περάσματα μπροστά. Μια άλλη επιλογή είναι ένας σχηματισμός 3-5-2, ο οποίος παρέχει έως και επτά επιθετικούς παίκτες.

Προσαρμογή του σχηματισμού σας

Ο καλύτερος σχηματισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ικανότητες των μελών της ομάδας και τα δυνατά και αδύνατα σημεία της αντίπαλης ομάδας. Οι προπονητές πρέπει να είναι ευέλικτοι και πρόθυμοι να προσαρμόσουν το σχηματισμό τους για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένους αντιπάλους ή για να αντισταθμίσουν τον τραυματισμό ενός βασικού παίκτη. Μερικοί προπονητές αλλάζουν ακόμη και σχηματισμούς στο μέσο του παιχνιδιού σε μια προσπάθεια να βγουν με μια νίκη. Ωστόσο, οι προπονητές ποδοσφαίρου νεολαίας δεν πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο από δύο ποδοσφαιρικούς σχηματισμούς για να αποφεύγουν τη σύγχυση των παικτών.