Τα ούλα και τα έλκη

Τα δόντια και τα ούλα είναι γνωστά ως περιοδοντίτιδα. Αυτές οι δομές μπορεί να αναπτύξουν πόνο και πόνο λόγω λοίμωξης ή τραυματισμού. Κάθε δόντι περιβάλλεται από ιστό τσίχλας που ονομάζεται ούλα που καλύπτει το υποκείμενο οστό της σιαγόνας που κρατάει τα δόντια. Επειδή το στόμα περιλαμβάνει φαγητό και είναι υπεύθυνο για το μάσημα και το δάγκωμα, το τραύμα ή η φλεγμονή μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί σε όλη τη στοματική κοιλότητα. Τα ούλα και τα έλκη προκαλούν πόνο στο στόμα, προβλήματα με το μάσημα και δυσκολία στην ομιλία.

Ταυτοποίηση

Τα ούλα εμφανίζονται ως κόκκινα, πρησμένα και τρυφερά. Μπορεί να υπάρχει αιμορραγία από τα ούλα ή κακή αναπνοή. Τα έλκη μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο στόμα, συμπεριλαμβανομένων των ούλων, των εσωτερικών μάγουλων ή της γλώσσας. Τα έλκη στο στόμα εμφανίζονται ως πληγές με κόκκινα ή λευκά σύνορα. Μπορεί να αιμορραγήσουν ή να εξαντλήσουν υγρό και μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνοι.

Στοματικά έλκη

Τα έλκη στο στόμα μπορεί να οφείλονται σε καρκίνους πληγές, ασθένειες του χεριού, του αφθώδους πυρετού ή κρύες πληγές. Σύμφωνα με το παιδικό νοσοκομείο Lucile Packard στο Στάνφορντ, οι πληγές από καρκίνο προκαλούνται από τραυματισμούς στο στόμα όπως ερεθισμός από σπασμένο δόντι, τροφή ή δάγκωμα στο εσωτερικό του μάγουλο ή της γλώσσας. Η ασθένεια του χεριού, του αφθώδους πυρετού επηρεάζει συχνότερα τα παιδιά μεταξύ 1 και 5 ετών. Προκαλείται από έναν ιό και έχει ως αποτέλεσμα οδυνηρές κυψέλες στο στόμα και στα πόδια και τα χέρια. Μια κρύα πληγή εμφανίζεται στο εσωτερικό του στόματος ή στα χείλη. Μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες και είναι μια μεταδοτική κατάσταση.

Πονόλαιμος

Τα ερεθισμένα ούλα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα συμβαίνει όταν η συσσώρευση πλάκας στα δόντια προκαλεί την δημιουργία περίσσειας βακτηρίων. Το σώμα αποκρίνεται προσπαθώντας να καταπολεμήσει τα βακτηρίδια, προκαλώντας πρήξιμο των ούλων και φλεγμονή. Ανεπεξέργαστη, η ουλίτιδα οδηγεί σε περιοδοντίτιδα, μια κατάσταση που οδηγεί σε βαθιές τσέπες στον ιστό των ούλων ανάμεσα στα δόντια. Η περιοδοντίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί στο γνάθου, με αποτέλεσμα τη μόνιμη απώλεια των δοντιών.

Θεραπεία

Η θεραπεία των ερεθιστικών ούλων και των ελκών εξαρτάται από την έκταση της ασθένειας και μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά ή ειδικά στοματικά διαλύματα για να ξεπλυθούν τα βακτήρια. Ορισμένες στοματικές πηκτές εφαρμόζονται απευθείας στον πόνο για να διευκολύνουν τον πόνο και να καταπολεμούν τη μόλυνση. Οι ψυχρές πληγές ή οι φουσκάλες που σχετίζονται με τη νόσο του χεριού, του αφθώδους πυρετού χρειάζονται τοπική θεραπεία με αντιιικά φάρμακα. Για τον πόνο των ούλων και του έλκους, μπορεί να χρειαστεί ένα αναλγητικό όπως το ακεταμινοφέν μέχρι να ξεπεραστεί η ασθένεια.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε τα ούλα και τα στοματικά έλκη, εφαρμόστε τακτική στοματική υγιεινή με το βούρτσισμα μετά από τα γεύματα και το νήπιο καθημερινά, πράγμα που μειώνει την συσσώρευση πλάκας. Ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή φρούτων, λαχανικών, άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων για να παράσχετε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση των δοντιών και την προώθηση της κυκλοφορίας στα ούλα. Βλέπετε τακτικά τον οδοντίατρό σας και τον ενημερώστε εάν τα ούλα σας γίνουν κόκκινα και πρησμένα ή εάν αναπτύξετε έλκος στο στόμα.