Σημάδια πάρα πολύ βιταμίνης d3

Η βιταμίνη D3, μια βιταμίνη που παράγεται από το δέρμα σας σε απόκριση του ηλιακού φωτός και επίσης βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα, μεταβολίζεται στο σώμα σας για να σχηματίσει καλσιτριόλη, τη δραστική μορφή της βιταμίνης D. Έχοντας πάρα πολύ βιταμίνη D3 στο σώμα σας, ιατρικά γνωστή ως τοξικότητα βιταμίνης D Και επίσης ονομάζεται υπερβιταμίνωση βιταμίνη D, είναι μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική συμπλήρωση · η υπερευαισθησία στη βιταμίνη D παίζει συχνά ρόλο. Αν και η τοξικότητα της βιταμίνης D μπορεί να θεραπευτεί, σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη νεφρική βλάβη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε τη βιταμίνη D3.

Η βιταμίνη D ρυθμίζει την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφορικών από το έντερο και προάγει την κανονική ανάπτυξη των οστών. Η βιταμίνη D3, μια από τις δύο μορφές βιταμίνης D, είναι επίσης γνωστή ως χοληκαλσιφερόλη και παράγεται στο δέρμα σας όταν εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία Β στο ηλιακό φως. Επιπλέον, εμφανίζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως κρόκοι αυγών και λιπαρά ψάρια κρύου νερού. Η βιταμίνη D2, ή η εργοκαπνισόλη, συντίθεται από φυτά. Αν και προέρχονται από διαφορετικές πηγές, η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3 είναι σχεδόν ταυτόσημες στον μεταβολισμό και τις δράσεις τους · και οι δύο μετατρέπονται σε καλσιτριόλη στο σώμα. Οι γιατροί συνταγογραφούν συμπληρώματα βιταμίνης D για τη θεραπεία ποικίλων καταστάσεων, όπως η ψωρίαση, ο υποπαραθυρεοειδισμός και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συστήνει στα παιδιά και τους ενήλικες έως 70 ετών να λαμβάνουν 600 IU βιταμίνης D ημερησίως · για τους ενήλικες άνω των 70 ετών, η συνιστώμενη ημερήσια τιμή είναι 800 IU.

Η βιταμίνη D είναι τοξική σε περίσσεια. Το Συμβούλιο Βιταμίνης D σημειώνει ότι η χοληκαλσιφερόλη, ή η βιταμίνη D-3, χρησιμοποιείται σε υψηλές δόσεις ως δηλητήριο αρουραίων. Ωστόσο, παίρνει μεγαδόζες της βιταμίνης D για να προκαλέσει τοξικότητα. Το εγχειρίδιο Merck σημειώνει ότι η τοξικότητα μπορεί να συμβεί μετά από μερικούς μήνες ημερήσιας κατανάλωσης 40.000 IU βιταμίνης D · αυτό είναι το ισοδύναμο των 100 400-IU καψουλών ή δισκίων την ημέρα. Οι συχνότερες αιτίες της τοξικότητας στη βιταμίνη D περιλαμβάνουν την υπερβολική επιθετική θεραπεία του υποπαραθυρεοειδισμού, καθώς και το σύνδρομο υπερευαισθησίας στη βιταμίνη D που προκαλείται από τη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της σαρκοείδωσης και ορισμένων καρκίνων. Η λήψη διουρητικών τύπου θειαζίδης μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπή σε τοξικότητα βιταμίνης D.

Πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D3 προκαλεί υπερασβεστιαιμία ή υπερβολικά επίπεδα ασβεστίου. Η υπερασβεστιαιμία προκαλεί τα συμπτώματα της τοξικότητας της βιταμίνης D, τα οποία περιλαμβάνουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία, έμετο και δυσκοιλιότητα, έλλειψη όρεξης, αδυναμία, σύγχυση, νευρικότητα και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε φαγούρα, υπερβολική ούρηση και ακραία δίψα. Οι πέτρες των νεφρών είναι μια ακόμη ένδειξη υπέρ-ασβεστίου που προκαλείται από υπερβολική βιταμίνη D3.

Η τοξικότητα της βιταμίνης D αντιμετωπίζεται με άμεση διακοπή της συμπλήρωσης και περιορισμό της πρόσληψης ασβεστίου. Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν κορτικοστεροειδή ή διφωσφορικά για να μειώσουν την ποσότητα του ασβεστίου στο αίμα · ενίοτε χρησιμοποιείται ενυδάτωση IV. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η νοσηλεία είναι απαραίτητη. Τα εγχειρίδια Merck σημειώνουν ότι η βλάβη των νεφρών που προκαλείται από την τοξικότητα της βιταμίνης D μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Χαρακτηριστικά

Αιτίες

Συμπτώματα

Θεραπεία