Παντοθενικό οξύ για αλλεργίες

Ο επαγγελματικός οδηγός για τις ασθένειες “συντηρητικά εκτιμά ότι τουλάχιστον 70 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από αλλεργίες, κάτι που είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε.” Τα συμπτώματα αλλεργίας ποικίλλουν σε τύπο και βαθμό, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν τα ιγμόρεια και τα ρινικά περάσματα. Η δόση του παντοθενικού οξέος, γνωστή και ως βιταμίνη Β5, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων, σύμφωνα με το άρθρο “Διατροφή και Δημόσια Υγεία.” Οι σοβαρές αλλεργίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την αναπνοή και να απειληθούν για τη ζωή, επομένως συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα.

Μια αλλεργική αντίδραση είναι μια χημική αντίδραση σε μια κανονικά αβλαβή ουσία, όπως η γύρη, η σκόνη, η μούχλα ή η οσμή των ζώων. Ο οργανισμός στέλνει ανεπιθύμητα αντισώματα σε μαστοκύτταρα εντός των βλεννογόνων μεμβρανών, οι οποίες εκρήγνυνται και απελευθερώνουν ισταμίνη. Η ισταμίνη προκαλεί σχεδόν όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργίες, όπως φραγμένα κόλπα, ρινική καταρροή και μάτια πότισμα. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ελαφρώς ερεθιστικά μέχρι ιατρικά σοβαρά και από προσωρινή έως χρόνια. Τα αντιισταμινικά είναι το φάρμακο επιλογής, αλλά μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Το παντοθενικό οξύ έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες και μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό.

Το παντοθενικό οξύ χρειάζεται για να δημιουργήσει το συνένζυμο-Α, το οποίο είναι απαραίτητο για ορισμένες χημικές αντιδράσεις να παράγουν ενέργεια από υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. Το συνένζυμο-Α χρησιμοποιείται επίσης κατά την παραγωγή χοληστερόλης, αιμοσφαιρίνης, εγκεφαλικών χημικών ουσιών και ορμονών, ειδικά από τα επινεφρίδια. Τα επινεφρίδια, τα οποία κάθονται στην κορυφή των νεφρών, σχετίζονται ιδιαίτερα με τις αλλεργικές αντιδράσεις επειδή εκκρίνουν τις ορμόνες κατά τη διάρκεια μιας ανοσοαπόκρισης, όπως η κορτιζόνη. Η κορτιζόνη είναι η κύρια ορμόνη στην πρόληψη της απελευθέρωσης ισταμίνης και αλλεργικών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τις «Βιοχημικές, Φυσιολογικές και Μοριακές Όψεις της Ανθρώπινης Διατροφής», το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία των επινεφριδίων είναι το παντοθενικό οξύ · ανεπαρκή επίπεδα παντοθενικού οξέος μειώνουν την έκκριση των απαραίτητων ποσοτήτων κορτιζόνης.

Οι ανεκδοτικές αναφορές υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα παντοθενικού οξέος είναι αποτελεσματικά για τη γρήγορη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων, ιδιαίτερα των ρινικών και αποπνικτικών μυών, όπως αναφέρεται στην ενότητα «Βιταμίνες: Θεμελιώδη θέματα στη διατροφή και την υγεία». Οι δοσολογίες είναι συνήθως μεταξύ 100 mg και 500 mg ημερησίως. Παρατηρήθηκε ότι υπερβολικό ποσό παντοθενικού οξέος μπορεί στην πραγματικότητα να στεγνώσει τις ρινικές διόδους. Το παντοθενικό οξύ δεν έχει μελετηθεί επιστημονικά ως θεραπεία αλλεργίας στους ανθρώπους, ώστε οι συγκρίσεις με τα αντιισταμινικά φάρμακα είναι αδύνατο να δηλωθούν.

Η ανεπάρκεια του παντοθενικού οξέος θεωρείται πολύ σπάνια, επομένως δεν έχουν καθοριστεί τα απαιτούμενα επίπεδα ημερήσιων επιδομάτων. Παρόλα αυτά, η επαρκής πρόσληψη θεωρείται περίπου 5 mg ημερησίως για τους ενήλικες. Είναι πιθανό οι αλλεργίες να είναι ένα παρεξηγημένο σύμπτωμα ανεπάρκειας του παντοθενικού οξέος, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες. Οι καλές πηγές τροφίμων περιλαμβάνουν κρέατα οργάνων, λιπαρά ψάρια, οστρακοειδή, ζύμη, κρόκους αυγών, αβοκάντο, σπανάκι, μπρόκολα, μανιτάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως αναφέρεται στην “Αμερικανική Διάρθρωση Διαιτολογίας για τον Τρόφιμο και τη Διατροφή”.

Αλλεργίες

Παντοθενικό οξύ

Επιδράσεις στα συμπτώματα αλλεργίας

Συστάσεις και Πηγές