Την επίδραση των προϊόντων σόγιας στη θεραπεία με βαρφαρίνη

Η βαρφαρίνη, η οποία πωλείται συχνά με το εμπορικό σήμα Coumadin, είναι ένα αντιπηκτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για την πρόληψη ή τη θεραπεία θρόμβων αίματος. Η εύρεση της σωστής δόσης της βαρφαρίνης μπορεί να είναι δύσκολη και η πρόκληση καθίσταται δυσκολότερη από την αλληλεπίδραση πολλών τροφίμων και φυτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων σόγιας. Όπως με κάθε συμπλήρωμα υγείας, ρωτήστε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε προϊόντα σόγιας ενώ παίρνετε βαρφαρίνη.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ

Τα προϊόντα σόγιας είναι ένα από τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν δυνητικά επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με τη βαρφαρίνη. Σε τουλάχιστον μία αναφερθείσα περίπτωση, η κατανάλωση γάλακτος σόγιας μείωσε την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης, αναφέρει το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η μείωση της δραστηριότητας της βαρφαρίνης αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η πνευμονική εμβολή.

Αποτέλεσμα

Η αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης εκτιμάται με μια μέτρηση που ονομάζεται διεθνής κανονικοποιημένος λόγος ή INR. Η λήψη γάλακτος σόγιας προκάλεσε μειώσεις του INR σε αναποτελεσματικά επίπεδα σε έναν ασθενή που έλαβε σταθερή δόση βαρφαρίνης, εξηγεί ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2002 του περιοδικού “Annals of Pharmacotherapy”. Αφού ο ασθενής σταμάτησε να πίνει γάλα σόγιας, τα επίπεδα INR του επέστρεψαν στην αποτελεσματική περιοχή.

Μηχανισμός

Η βαρφαρίνη επιβραδύνει την πήξη του αίματος αναστέλλοντας τη δράση της βιταμίνης Κ, ενός ζωτικού παράγοντα στη σειρά των βιοχημικών αντιδράσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την πήξη του αίματος. Τα προϊόντα της σόγιας περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ. Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, όπως τα προϊόντα σόγιας, μπορεί να εξουδετερώσει τη δράση της βαρφαρίνης, ενδεχομένως να απαιτεί αυξημένη δόση βαρφαρίνης, εξηγεί η HealthFinder.gov.

Συστάσεις

Παρόλο που χρειάζονται πρόσθετες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η επίδραση των προϊόντων σόγιας στα επίπεδα INR της βαρφαρίνης, μπορεί να θέλετε να είστε προσεκτικοί με αυτόν τον συνδυασμό. Εάν παίρνετε βαρφαρίνη, δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς προϊόντα σόγιας ή άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, απλά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε περίπου την ίδια ποσότητα βιταμίνης Κ κάθε ημέρα, εξηγεί ο Οργανισμός Έρευνας και Ποιότητας της Υγείας. Αποφύγετε να καταναλώνετε μια μεγάλη ποσότητα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ σε μια μόνο συνεδρίαση ή να τρώτε δύο τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ ταυτόχρονα.