Τα συμπτώματα των τορετών στα μωρά

Το σύνδρομο Tourette είναι μια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται γαλλικός νευρολόγος που περιέγραψε την κατάσταση το 1885. Η διαταραχή προκαλεί τικ, τα οποία είναι ακούσιες κινήσεις, ομιλία και ήχοι. Τα αρσενικά είναι πιο πιθανό να έχουν το Tourette από τα θηλυκά και η πάθηση επηρεάζει όλες τις εθνοτικές ομάδες. Αν και τα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette εμφανίζονται σε παιδιά όταν είναι περίπου 3 ετών, η μέση ηλικία εμφάνισης κυμαίνεται μεταξύ 7 και 10 ετών. Με αυξημένη γνώση της κατάστασης, ορισμένοι γονείς αμφισβητούν αν ορισμένες συμπεριφορές που εκδηλώνονται από τα μωρά τους ενδέχεται να υποδεικνύουν σύνδρομο Tourette.

Αιτίες

Η έρευνα δείχνει ότι το σύνδρομο Tourette είναι γενετική κατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις που σχετίζεται πιθανότατα με ψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχή υπερκινητικότητας έλλειψης προσοχής. Μερικά παιδιά αποκτούν Tourette μέσω μη γενετικών μέσων, όπως προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τραύματος του κεφαλιού κατά τη βρεφική ηλικία. Παρόλο που τα μωρά μπορεί να γεννηθούν με σύνδρομο Tourette, υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με τα συμπτώματα της κατάστασης που μπορεί να βιώσει τα μωρά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που αποδίδονται στο σύνδρομο Tourette είναι αυτά που βιώνουν τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες. Τα επαναλαμβανόμενα τικ που είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης ταξινομούνται ως κινητικά και φωνητικά. Τα απλά τικ περιλαμβάνουν μερικές μυϊκές ομάδες, ενώ τα πολύπλοκα τικ περιλαμβάνουν αρκετές μυϊκές ομάδες. Τα τικ κινητήρα αρχίζουν συνήθως αρχικά, ξεκινώντας από το κεφάλι και το λαιμό, ακολουθώντας φωνητικά τικ. Τα τικ κινητήρα περιλαμβάνουν γκριμάρισμα, αναβοσβήνει, ραβδώσεις, στρίψιμο και άλμα. Τα φωνητικά τικ περιλαμβάνουν εκκαθάριση του λαιμού, σκασίματα, αποφλοίωση και φωνές.

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων

Τα βρέφη είναι ως επί το πλείστον μη λεκτικά και μόλις μαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους, γεγονός που την καθιστά πρόκληση για την ανίχνευση των συμπτωμάτων του Tourette. Ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι τα τσιμπούρια κατά τη βρεφική ηλικία ενδέχεται να υποδεικνύουν το σύνδρομο Tourette, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησε ο Samuel Zinner, MD και δημοσιεύθηκε στο «Διεπιστημονικό περιοδικό της πρώιμης παιδικής επέμβασης» το 2006. Τα παιδιά με σύνδρομο Tourette συνήθως αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα περίπου 3 ετών Της ηλικίας, σύμφωνα με το FamilyDoctor.org. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν με κινητικά τικ στο κεφάλι και στο λαιμό. Το τσιμπούρι του κινητήρα προχωρεί μερικές φορές στο υπόλοιπο σώμα.

Καθυστερημένη διάγνωση

Οι γιατροί γενικά δεν διαγιγνώσκουν το Σύνδρομο Tourette μέχρις ότου ένας ασθενής παρουσιάσει τόσο φωνητικά όσο και κινητικά τικ για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει σε πολλές περιπτώσεις, επειδή οι γονείς υποθέτουν ότι τα τικ, όπως τα μάτια που αναβοσβήνουν, ο ψύλλος ή ο καθαρισμός του λαιμού προκαλούνται από αλλεργίες ή άλλες ασθένειες. Οι γονείς μπορεί επίσης να πιστεύουν ότι οι συμπεριφορές αποτελούν φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού. Για πολλούς ασθενείς, η διάγνωση του συνδρόμου εμφανίζεται πολύ μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν οικογενειακό ιστορικό και γενετική συμβουλευτική για να βοηθήσουν στη διάγνωση του Tourette.