Παρενέργειες των 5-htp βότανα

Το συμπλήρωμα 5-υδροξυτρυπτοφάνη, 5-HTP, παρέχει προσωρινή ανακούφιση από ινομυαλγία, κατάθλιψη και αϋπνία. Αυτό το εξωχρηματιστηριακό προϊόν είναι ένας μεταβολίτης της τρυπτοφάνης και δομικό στοιχείο για τη σεροτονίνη. Και οι δύο τελευταίες ουσίες παίζουν ρόλο στον έλεγχο της διατροφής, και οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν 5-HTP για να καταστέλλουν την όρεξη επίσης. Το αμινοξύ παραμένει ασφαλές κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας χορήγησης, αλλά μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Επομένως, οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλούν σε γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν το 5-HTP.

Η λήψη του 5-HTP προκαλεί φυσικές αλλαγές στο σώμα. Επίσης, προκαλεί και ψυχολογικές αλλαγές. Μια μελέτη του 2010 στην «Ανθρώπινη Ψυχοφαρμακολογία» αξιολόγησε την επίδραση του 5-ΗΤΡ στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε το συμπλήρωμα είτε ένα εικονικό φάρμακο πριν από την προσομοίωση παιχνιδιού. Τα υποκείμενα που έλαβαν 5-ΗΤΡ παρουσίασαν χειρότερα από αυτά που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές των ομάδων μειώθηκαν καθώς ο κίνδυνος παιχνιδιού αυξήθηκε. Το τελευταίο εύρημα δείχνει ότι η ψυχική επίδραση του 5-ΗΤΡ μπορεί να αντικατασταθεί με ενισχυμένη εστίαση.

Η από του στόματος λήψη 5-ΗΤΡ μπορεί επίσης να προκαλέσει αισθήματα ναυτίας. Ένα πείραμα του 2008 που περιγράφεται στο “Journal of Pharmacology” εξέτασε την πιθανή διαγνωστική χρήση του 5-ΗΤΡ. Το συμπλήρωμα, για παράδειγμα, ενισχύει την τοπογραφία των εκπομπών ποζιτρονίων, ή το ΡΕΤ, σαρώνει κατά τη διάρκεια των οθονών για ενδοκρινούς όγκους. Οι συγγραφείς έλαβαν είτε 5-ΗΤΡ είτε εικονικό φάρμακο σε ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας μόνο συνεδρίας εξέτασης. Οι μικρότερες δόσεις ήταν καλά ανεκτές, αλλά δόσεις μεγαλύτερες από 100 mg ανάγκασαν ορισμένα άτομα να αποχωρήσουν από τη μελέτη. Στην πραγματικότητα, μια δόση των 300 mg 5-ΗΤΡ παρήγαγε 45% ποσοστό τριβής. Είναι ενδιαφέρον ότι η ταυτόχρονη λήψη του φαρμάκου κατά της ναυτίας granisetron μείωσε σημαντικά την φθορά.

Η διαγνωστική χρήση του 5-HTP αποκάλυψε και άλλες πιθανές παρενέργειες. Μια αναφορά για το 2010 στην “Πρόοδος στη Νευρο-Ψυχοφαρμακολογία & Βιολογική Ψυχιατρική” εξέτασε την επίδραση του 5-ΗΤΡ στα ορμονικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της φασματοσκοπίας μαγνητικού συντονισμού, ή της MRS, ανιχνεύει. Τα άτομα έλαβαν είτε 5-ΗΤΡ είτε εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια μιας μόνο διαγνωστικής δοκιμής. Επέστρεψαν στο εργαστήριο μια άλλη μέρα και έλαβαν την αντίθετη θεραπεία. Σε σχέση με το εικονικό φάρμακο, μειώθηκαν τα επίπεδα 5-ΗΤΡ γλουταμικού. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής παίζει ρόλο στη μάθηση, και οι σχιζοφρενείς συχνά εμφανίζουν ανεπάρκειες γλουταμινικού. Επομένως, πρέπει να αποφεύγονται οι ουσίες που καταστέλλουν το γλουταμινικό οξύ.

Ο συνδυασμός φαρμάκων αυξάνει τη δυνατότητα αλληλεπιδράσεων φαρμάκων. Η χρήση του 5-HTP παρουσιάζει επίσης αυτό το πρόβλημα. Ένα άρθρο του 2010 στο “European Journal of Pharmaceutical Sciences” αξιολόγησε την ταυτόχρονη λήψη 5-ΗΤΡ και γαβοξαδόλης. Το τελευταίο φάρμακο παραμένει υπό έρευνα ως δυνητικό υπνωτικό και μοιράζεται θέσεις πρόσδεσης με 5-HTP στον εγκέφαλο. Στη μελέτη, στους αρουραίους χορηγήθηκε είτε ο συνδυασμός φαρμάκων είτε η γαμποξαδόλη μόνο σε χωριστές συνεδρίες διάρκειας μιας ημέρας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 5-ΗΤΡ επιβραδύνει τόσο την απορρόφηση όσο και την εξάλειψη του χαπιού ύπνου. Το συμπλήρωμα μπορεί να αλληλεπιδράσει και με άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Έτσι, οι επιστήμονες πρέπει να διεξάγουν πρόσθετες δοκιμές προτού οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια το 5-ΗΤΡ.

Απομείωση απόφασης

Επαγωγή της ναυτίας

Μείωση γλουταμινικού

Αλληλεπίδραση φαρμάκων