Ανανά αλλεργία & bromelain

Το συμπλήρωμα υγείας bromelain αναφέρεται σε ένα μείγμα ενζύμων που εξάγονται από το στέλεχος και το χυμό του φυτού ανανά. Οι άνθρωποι λαμβάνουν βρομελίνη ως εναλλακτικό φάρμακο για τη θεραπεία ποικίλων συνθηκών υγείας, όπως φλεγμονή και οίδημα. Επειδή η βρωμελίνη προέρχεται από ανανά, άτομα που είναι αλλεργικά σε ανανά μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά σε αυτό. Ρωτήστε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πριν χρησιμοποιήσετε βρομελίνη ως φυτικό φάρμακο.

Για άγνωστους λόγους, συνήθως αβλαβείς ουσίες σε ορισμένα τρόφιμα, όπως ο ανανάς, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Εκείνες που είναι αλλεργικοί στον ανανά μπορούν ή όχι να είναι επίσης αλλεργικοί στη βρομελίνη. Ένα άτομο θα μπορούσε επίσης να είναι αλλεργικός σε διαφορετικές ενώσεις σε ανανά εκτός από βρομελίνη. Και παρόλο που η βρωμελίνη εξάγεται από ανανά, τα ένζυμα στη βρωμελαϊνη είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα όλων των χημικών ουσιών που υπάρχουν στα δημοφιλή φρούτα.

Μια αλλεργική αντίδραση στον ανανά ή τη βρομελίνη μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία διαφορετικών συμπτωμάτων, όπως φαγούρα και οίδημα του δέρματος, κνίδωση ή έκζεμα. Συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως ναυτία, κράμπες στο στομάχι, εμετός και διάρροια μπορεί επίσης να συμβούν. Το πρόσωπο, τα χείλη, η γλώσσα ή ο λαιμός μπορεί να διογκωθεί, γεγονός που μπορεί να συστέλλει τον αεραγωγό και να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με άσθμα, προειδοποιεί το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Ζαλάδα, ζάλη και λιποθυμία είναι επίσης δυνατές.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βρωμελίνη ή ο ανανάς μπορεί να προκαλέσει ακραία αλλεργική αντίδραση που προκαλεί αναφυλακτικό σοκ. Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν ακραίο πρήξιμο του λαιμού, οδηγώντας σε δυσκολία κατάποσης και αναπνοής. Ένας γρήγορος παλμός μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και το δέρμα και τα νύχια μπορεί να γίνουν μπλε. Θα υπάρξει ενδεχομένως φλεγμονή, ζάλη και απώλεια συνείδησης. Το αναφυλακτικό σοκ μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, οπότε αν αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα ακραίας αλλεργικής αντίδρασης, επικοινωνήστε αμέσως με τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμβουλεύει το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland.

Η έκθεση σε ανανά ή βρωμελίνη μπορεί να συμβεί μέσω διαφόρων οδών. Μια κοινή πηγή έκθεσης είναι η κατανάλωση ανανά ή η λήψη συμπληρωμάτων βρομελίνης. Επιπλέον, άτομα που εργάζονται σε εργοστάσια που επεξεργάζονται βρομελίνη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση. Έχουν τεκμηριωθεί περιπτώσεις άσθματος και ρινικής συμφόρησης μετά την έκθεση σε βρωμελίνη σε επαγγελματικό περιβάλλον, αναφέρει μια δημοσίευση που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του περιοδικού “Clinical Allergy” του Σεπτεμβρίου του 1979.

Ανανά αλλεργία και βρομελίνη

Συμπτώματα

Αναφυλακτικό κλονισμό

Εκθεση